جراحی انحراف بینی

جراحی انحراف بینی

انحراف بینی یکی از معضلاتی است که بسیاری از افراد اعم از بانوان و آقایان با آن مواجه هستند. انحراف بینی عارضه ای است که طی آن، تیغه ی بینی (استخوان و غضروفی که حفره ی بینی را به دو قسمت تقسیم می کنند) از محل خود در مرکز دور بوده و یا کج است. انحراف بینی باعث ایجاد دشواری در نفس کشیدن خواهد شد. بیشتر افراد دچار نوعی عدم تقارن در کانال های تنفسی خود می باشند.

زمانی که انحراف بینی شدید باشد، ممکن است راه هوایی یک سمت بسته شود و نفس کشیدن به مشکل بر بخورد. انحراف بینی می تواند منجر به خشک شدن جریان هوایی در بینی و در نتیجه  پوسته پوسته شدن و خونریزی بینی در برخی افراد شود.

انسداد بینی ممکن است به علت انحراف و یا تورم بافت بینی و یا هر دو باشد. درمان دارویی انسداد به منظور کاهش تورم و گرفتگی بینی که منجر به باز شدن راه هوایی می شود، انجام می شود. برای درمان انحراف بینی جراحی الزامی است.

فهرست مطالب

عمل جراحی انحراف بینی

انحراف بینی یک عارضه نسبتاً شایع است که بسته به درجات آن، عوارض متفاوتی دارد. این عارضه عموماً به جراحی نیاز دارد. انحراف بینی، به آسیب غضروف تیغه میانی بینی گفته می‌شود که در داخل حفره بینی ایجاد شده و ممکن است در ظاهر دیده نشود، اما مشکلات شدیدی مانند سردرد، گرفتگی بینی و سینوزیت برای فرد ایجاد می‌کند که می‌تواند بسیار دردناک باشد. لازم به ذکر است، منظور از انحراف بینی، کج‌بودن تیغه داخل بینی است، نه خود بینی. این اختلال معمولاً با یک شکستگی ساده یا بر اثر تصادف ایجاد می‌شود. عمده‌ترین تفاوت انحراف بینی و کجی بینی این است که جراحی انحراف بینی، درمانی است، اما عمل کجی بینی، جنبه زیبایی دارد.

علائم انحراف بینی

اغلب ناهنجاری های مربوط به انحراف بینی هیچ علائمی ندارد، و شاید حتی شخص متوجه این مشکل نشود. اما در برخی موارد علائم به شرح زیر است

  • گاهی تیغه وسط بینی کج است در نتیجه یک یا هردو حفره بینی بسته می‌شود.
  • در برخی موارد تیغه وسط بینی و به موازات آن، ساختار بینی هم کج است، اما هیچ‌یک از حفره‌های بینی مسدود نیست.
  • در حالت سوم هم کل هرم بینی و تیغۀ وسط بینی کج است، به‌گونه‌ای که حفره‌های بینی مسدود است.
  • معمولاً ناهنجاری‌های مربوط به انحراف بینی علائمی ندارند و ممکن است حتی شخص متوجه این مشکل نشود. برخی علائم آن به شرح زیر است:

    • انسداد مجاری سینوس‌ها و تشدید سینوزیت
    • گرفتگی بینی
    • خروپف در خواب
    • کم‌شدن حس بویایی
    • سردرد
    • خشک‌شدن و خونریزی بینی
    • عفونت مکرر گوش
    • درد صورت
    • فرد ترجیح می‌دهد به یک سمت مشخص بخوابد
    • ایجاد ترشحات خلطی در پشت گلو بینی
    • صدای تو دماغی
    • سوزش گلو
    • در موارد شدید آپنه خواب

دلایل انحراف بینی

تکاملی و ژنتیکی:

اولین و مهم‌ترین عامل بروز انحراف بيني، به‌دلیل اختلافات ژنتیکی است که به‌دلیل اختلاف نوع جثه پدر و مادر رخ می‌دهد که با بالاتررفتن سن، بیشتر نمایان می‌شود. به این صورت که تیغه هنگامی که می‌خواهد رشد کند به‌خاطر این عدم تشابه که از والدین به ارث برده به‌‌طور نامتقارن در دو طرف بینی رشد می‌کند، بنابراین رشد تیغه، گوشت و پوست با هم همخوانی لازم ندارند و در نتیجه تیغه بینی انحراف پیدا می‌کند.

ضربه به بینی یا شکستگی :

دومین عامل، صدمه و ضربه خوردن بینی است که ممکن است در کودکی یا بزرگسالی اتفاق بیفتد.

هرچند بافت غضروفی بینی نسبت به استخوان انعطاف‌پذیری بیشتری دارد، اما اگر ضربه شدیدی به بینی وارد شود، ممکن است موجب نحراف تیغه بینی شود. حال هرچه ضربه در سنین کمتری به بینی وارد شود به‌دلیل اینکه بافت غضروفی استحکام کمتری نسبت به بزرگسالی دارد، عوارض شدید تری به‌دنبال دارد.

جراحی سپتوپلاستی

سپتوپلاستی حدوداً به زمانی بین سی تا نود دقیقه نیاز دارد. زمان جراحی بستگی به میزان پیچیدگی شرایط دارد. فرد تحت بیهوشی کامل و یا بی حسی موضعی قرار می گیرد و این مورد بستگی به تصمیم پزشک و بیمار دارد.

در جراحی سپتوپلاستی برش هایی در یک طرف بینی ایجاد می گردد تا به تیغه بینی دسترسی پیدا شود. سپس بافت های مخاطی که نقش محافظتی تیغه بینی را دارند، بالا کشیده می شوند. سپس تیغه بینی یا همان سپتوم در موقعیت درستی قرار می گیرد. هرگونه استخوان و یا غضروف شکسته شده و خرد شده جدا می شود و در آخرین مرحله موقعیت بافت مخاطی تغییر می کند.

شاید نیاز به بخیه زدن در ناحیه تیغه بینی و بافت های داخلی باشد. پس از آن بخیه هایی برای بستن نهایی زده و روی بینی کاملاً پوشانیده می شود تا موقعیت جدید بینی تثبیت شود.

آمادگی قبل از عمل انحراف تیغه بینی

قبل از جراحی سپتوپلاستی ، باید برای اطلاع از مزایا و نیز خطرات ناشی از جراحی با پزشک خود صحبت کنید. موضوعات این جلسه ملاقات با پزشک ، شامل موارد زیر خواهد بود :

  • سابقه پزشکی: جراحی که قرار است شما را عمل کند ، حتما در مورد شرایط پزشکی و داروهایی که مصرف می کنید یا قبلا مصرف کرده اید از شما سوالاتی می پرسد.
  • معاینه فیزیکی : پزشک جراح تان یک معاینه پزشکی بر روی شما انجام خواهد داد که شامل آزمایشی است که مربوط به وضعیت شما می شود. جراح حتی وضعیت پوست ، داخل و خارج بینی شما را هم بررسی می کند.
  • عکس : ممکن است پزشک از دستیارش بخواهد تا از زاویه های مختلف از بینی شما عکس بگیرد و از این عکس ها برای بررسی شرایط شما قبل از عمل یا در حین عمل جراحی استفاده کند.
  • توقعات خود بیمار از عمل جراحی : شما به عنوان بیمار ، باید درمورد انتظارات خود از عمل جراحی با پزشک تان صحبت کنید و متقابلا او هم به شما توضیح دهد که یک جراحی سپتوپلاستی چه کارهایی می تواند و چه کارهایی نمی تواند برای شما انجام دهد و این که این جراحی چه نتایجی برای شما خواهد داشت.
  • تغذیه و دارو : از دو هفته قبل از جراحی و تا دو هفته بعد از آن ، از خوردن داروهایی همچون آسپیرین ، ایبوپروفن ، ادویل ، Motrin IB و غیره خودداری کنید ؛ زیرا این داروها باعث افزایش خونریزی می شوند. ( فقط از داروهایی که پزشک تان تجویز کرده استفاده کنید. )
  • اقدامات احتیاطی دیگر :اگر سیگاری هستید ، از چند وقت قبل از سپتوپلاستی سیگار نکشید ؛ زیرا سیگار کشیدن در روند عمل و دوره نقاهت بعد از عمل ، تداخل ایجاد می کند.

مراقبت های بعد از جراحی انحراف بینی

برای این که احتمال خونریزی و تورم تا حد امکان کاهش پیدا کند ، پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند تا هفته ها بعد از جراحی احتیاط های ذکر شده در زیر را به عمل آورید.

البته ممکن است مجبور به انجام همه موارد زیر نباشید و این موضوع بستگی به شرایط عمل جراحی شما دارد.

  • بینی خود را با فشار تخلیه نکنید.
  • هنگام خواب سر خود را بالا بگیرید.
  • از انجام فعالیت های سخت و طاقت فرسا مانند پیاده روی ، دو یا ایروبیک خودداری کنید ؛ زیرا این فعالیت ها فشار خون را افزایش داده و احتمال خونریزی بینی را بالا می برد.
  • لباس های دکمه دار بپوشید تا مجبور نشوید آن ها را مانند تیشرت یا ژاکت های جلو بسته از قسمت سر دربیاورید.

نتیجه جراحی انحراف بینی

زخم های ناشی از جراحی به سرعت درمان می شود و تنفس فرد در مدت زمان کوتاهی بعد از جراحی بهبود می یابد. با این حال پروسه کلی ترمیم می تواند کوتاه باشد. شاید برای ترمیم کامل غضروف و دیگر بافت های بینی نیاز به یک سال زمان باشد تا اینکه شکل نهایی بینی مشخص شود.

بسیاری از بیمارانی که تحت این جراحی قرار می گیرند معمولاً بعد از جراحی شاهد از بین رفتن علائم انحراف بینی می باشند. در برخی موارد نادر بافت های غضروف و بینی در طول زمان تغییر موقعیت می دهند و شاید مجرای بینی را مسدود کنند. در این موارد نیاز است که جراحی ثانویه انجام گیرد و بینی و تیغه بینی دوباره اصلاح شود.

هزینه جراحی انحراف بینی

هزینه عمل انحراف بینی  بسته به نوع درمان ، دستمزد جراح بینی و هزینه کلینیک و اتاق عمل تعیین می شود. این جراحی نوعی عمل درمانی به شمار می رود، لذا جبران هزینه آن توسط بیمه های پایه و تکمیلی وجود دارد، اما جراحی بینی کج نوعی عمل زیبایی بینی می باشد و بیمه هزینه های آن را متقبل نمی شود.

سوالات متداول درباره عمل انحراف بینی

بسته به میزان مشکلات و ناهنجاری‌های فرد، متغیر است، اما در حالت کلی این جراحی بین یک تا سه ساعت زمان می‌برد.

باید بگوییم چون در حین عمل بیماری یا بیهوش است یا ناحیه عمل بی حس شده دردی احساس نمی کند اما پس از بین رفتن اثر آن ها ممکن است درد کمی را حس کن که امری طبیعی محسوب می شود.

اما با این وجود پزشک شما ، برای تان داروی ضد درد را تجویز خواهد کرد تا در صورت لزوم و برای تسکین درد احتمالی ناشی از جراحی ، آن را مصرف نمایید.

اگر عمل انحراف بینی به‌تنهایی انجام شود تورم و خونریزی عمل، کم است، اما اگر عمل انحراف به‌همراه زیبایی انجام شود، خونریزی و تورم، یک الی دو هفته بعد از عمل به‌طول می‌انجامد.

به‌گفته متخصصان، احتمال برگشت انحراف بینی، بعد از عمل بسیار کم است.

بله اگر این عارضه منشاء مادرزادی نداشته باشد. برای جلوگیری از انحراف شما فقط می‌توانید با مراقبت‌هایی مثل بستن کمربند ایمنی هنگام استفاده از وسیله نقلیه و محافطت از بینی هنگام انجام ورزش‌‌هایی مانند والیبال از وارد شدن ضربه به بینی که منجر به انحراف می‌شود، جلوگیری کنید.

طبق نظر متخصصان، انحراف بینی ب‌ خودی خود موجب سینوزیت نخواهد شد به‌عبارتی، هرکسی که از سینوزیت رنج می برد، لزوما دچار انحراف بینی نیست. اما اگر فردی سینوزیت داشته باشد ممکن است، انحراف بینی به‌دلیل اختلالی که در تنفس فرد ایحاد کند، دردهای سینوزیتی را تشدید کند.

بهتر است که حداقل شش ماه گذشته باشد و بلافاصله بعد از شکستگی اصلاً توصیه نمی‌شود که آن را عمل کنید.باید شش ماه بگذرد و استخوان‌ها کاملاً جوش بخورند سپس می‌توان جراحی زیبایی بینی را انجام داد. اگرچه چنانچه آسیب‌دیدگی شدید و منجر به از بین رفتن غضروف و استخوان بینی شده باشد به‌سرعت باید جراحی بینی انجام شود.

بیمه جراحی‌های مربوط به شکستگی، انحراف و از این قبیل را پرداخت می‌کند، اما هزینه جراحی زیبایی را متقبل نمی‌شود.

به افرادی که از سردردهای مزمن در رنج هستند، توصیه می‌شود به پزشک متخصص مراجعه کنند تا منشاء درد خود را پیدا کنند. اگر فرد مبتلا به انحراف بینی باشد، ممکن است دچار سردردهای شدیدتری شود، اما به خودی‌خود دلیل سردردهای مزمن به‌طور قطعی انحراف بینی نیست.

به عقیده متخصصان، انحراف بینی به‌تنهایی نقش در بروز سینوزیت ندارد.به‌عبارتی، هرکسی که دچار سینوزیت است، لزوما عارضه انحراف بینی ندارد. اما اگر فردی سینوزیت داشته باشد. انحراف بینی به‌دلیل اختلالی که ممکن است در تنفس فرد ایحاد کند، می‌تواند درد های سینوزیتی را تشدید کند.

چنانچه سوال یا نظری دارید در قسمت دیدگاه ها ثبت کنید تا در اولین فرصت پاسخ گوی شما باشیم.
همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر یا طرح سوالات خود در تمام ساعات از طریق تلگـــــرام یا واتـــساب با ما در ارتباط باشید.

09124957450

09394957487

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

فیسبوکتویتراینستاگرامتلگرام